Tips

De IT wereld is een complexe wereld met steeds meer gevaren. Het kost mensen vaak veel tijd, moeite en geld om daar wegwijs in te raken. SupSolit biedt hier praktische tips die u kunnen helpen bij enkele veel voorkomende problemen.

wifi
WiFi dekking binnenshuis

Het opzetten van een volledig dekkend WiFi netwerk binnenshuis, wordt vaak onderschat. SupSolit adviseert u graag bij het kiezen van de juiste setup. Let op: Het plaatsen van uw router of access point buiten de meterkast levert in 9/10 gevallen een betere WiFi dekking op.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld door de bouw van het huis (beton), of andere devices op dezelfde frequentie. Anno 2018 wordt de 2,4Ghz band (tot en met 802.11n) steeds vaker gebruikt voor andere doeleinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alarmsystemen en babyfoons. De 5Ghz band (802.11ac) heeft hier binnenshuis veel minder last van en is in staat om veel hogere snelheden te halen, nadeel van deze 5Ghz band (802.11ac) is dat het bereik beperkter is ten opzichte van de 2,4Ghz band. Dat betekent in de praktijk vaak dat er meer WiFi punten nodig zijn om een complete 5Ghz dekking te kunnen garanderen ten op zichte van een 2.4Ghz netwerk.

kopen
Marktplaats

Pas bij het aanschaffen van tweedehands artikelen altijd op met het vooruit betalen, helaas zijn niet alle mensen net zo netjes als u en ik. Gezien het feit dat justitie hier weinig tegen kan doen loont het de moeite voor oplichters. Als een product elders b.v. 4 a 5 keer duurder is en/of afhalen is niet mogelijk wees dan alert! Er zijn meer websites waarop 2de hands artikelen aangeboden worden, steeds meer sites werken met een “score” die kopers en verkopers elkaar geven, op die manier heeft u een indicatie hoe een verkoper in het verleden gehandeld heeft. Let wel dit geeft u uiteraard nog steeds geen enkele garantie.

Kijk voor extra informatie bijvoorbeeld op: www.opgeletopinternet.nl of oplichting.startpagina.nl.

Uiteraard kunnen wij u ook assisteren bij de aanschaf van tweedehands producten.

letop
Pas op met gratis software

Gratis software lijkt aantrekkelijk, maar pas hiermee op. Tijdens de installatie wordt vaak op slinkse wijze gevraagd om bepaalde malware/adware mee te installeren. Dit vervuild en vertraagd uw systeem. Denk aan: “if it sounds too good to be true, it probably is”.

betalen
Betalen voor een virusoplossing

Heeft u last van een virus en of wordt uw systeem “gegijzeld” (d.m.v. bijvoorbeeld WannaCry)? In het geval van een ransomware besmetting wordt er bijna altijd een vergoeding gevraagd om weer toegang te krijgen tot uw eigen systeem, bijvoorbeeld via een Bank/Cryptocurrency (bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum) overboeking, Ukash of Paysafecard.

Ons advies is om NOOIT te betalen, het lijkt misschien alsof het de oplossing is. Echter is het lang niet altijd zo dat u na het betalen de unlock code ook daadwerkelijk ontvangt. Tevens houdt u door te betalen dit criminele verdienmodel in stand, waardoor er steeds meer van dit soort ransomware achtige virussen zullen opduiken.

Er zijn valse meldingen van de politie, Buma/Stemra, de FBI  en Anonymous in omloop.
Voorbeeld van een valse melding van de politie:

https://www.supsolit.nl/wp-content/uploads/2014/11/politievirus%20verwijderen.jpg

Maak nooit geld over!!!
Deze meldingen zijn afkomstig van criminele oplichters! Na een eventuele betaling, als u systeem al vrijgegeven wordt hebben de kwaadwillende nog steeds toegang tot uw systeem. De enige oplossing is om uw systeem grondig te reinigen of te herinstalleren.

Heeft u hier zelf de kennis en/of tijd niet voor, neem contact op met SupSolit en wij lossen het voor u op.

update
Update altijd uw virusscanner

Antivirus software is erg belangrijk. Dit wordt helaas vaak onderschat, waardoor systemen besmet raken met malware, virussen en/of wormen. Het opschonen van een geïnfecteerd systeem kost tijd en geld. U kunt dit voorkomen door uw antivirus software up-to-date te houden. U kunt het beheer hiervan ook uit handen geven. SupSolit zorgt ervoor dat uw systeem altijd goed beveiligd is.

backup
Maak altijd een backup

Een backup is één van de belangrijkste onderdelen van een soepel draaiend ICT-systeem. Wanneer uw systeem crasht of fouten bevat kunnen bepaalde gegevens verloren gaan. Dit is niet altijd terug te halen. Het terughalen van de gegevens, mits dit kan, kost u tevens tijd en geld. Wanneer u niet weet hoe u uw systeem moet back-uppen of wanneer u hier geen tijd voor heeft kunt u Supsolit inschakelen.

veilig
Kies een sterk wachtwoord

Een sterk en uniek wachtwoord is essentieel voor een veilig systeem. Hiermee maakt u het hackers moeilijk om digitaal in te breken. Vaak denken mensen een uniek wachtwoord te hebben, maar blijkt dit toch niet zo te zijn. Of men kiest bewust voor een makkelijk te onthouden wachtwoord.

Complexe wachtwoorden zijn vervelend, maar dit is niet voor niets. Gebruik een combinatie van letters, cijfers en tekens. Gebruik nooit de naam van uw kinderen, huisdier of favoriete vakantiebestemming. Wij raden aan een wachtwoord samen te stellen op basis van voor u nietszeggende woorden.

delen
Pas op met het delen van informatie

Cybercriminaliteit komt vaak voor en we kunnen hier dan ook niet vaak genoeg voor waarschuwen. Pas altijd op met het delen van gegevens, online, maar ook offline. Let niet alleen op wat er als bedrijf op internet wordt geplaatst, maar ook wat uw werknemers plaatsen. Denk hierbij aan social media. Het komt ook steeds vaker voor dat cybercriminelen zich voordoen als bekende, legitieme bedrijven, zoals Microsoft. Er wordt dan onder meer toegang gevraagd tot uw werkstation voor een controle. Twijfelt u aan de echtheid van zo’n verzoek? Supsolit zoekt dit graag voor u uit.